Látnivalók Vámosatyán

 

 

 

Balla Vendégház 

 

 

  Többnapos kirándulás esetén várja Önt a Balla Vendégház, ahol a múltban érezheti magát, de nem kell lemondania a kényelemről. A modern szálláshely tulajdonosa a melléképületben helyi múzeumról gondoskodott.

 

  2007-ben került kialakításra Európai Uniós támogatás segítségével a Vámosatyán található Balla Vendégház, mely egész évben összkomforttal várja a környékre látogató turistákat.

 

  Elérhetőség, részletes tájékoztatás és képek a ballaweb.uw.hu honlapon találhatóak.

 

 

 

 

Református templom 

 

 

 

 

 

  Atya faluról 1289-ben olvashatunk a nagyváradi káptalan irataiból. 1321-ben említik először oklevelek a falu papját, Pétert. 1334-ben a pápai tizedjegyzék alapján Atya nagy és módos helység lehetett. A XIV. század elején épülhetett, 1341-ben írt oklevélben említtetik először a már meglévő, Szent György mártír tiszteletére emelt kőtemplomot.

 

 

 

 

 

  A templom koragót stílusban épült. A híres Guth-keled Nemzetség Acsa (Athya) családja építtette. 1565-ben vált a templom protestánssá, ma református. Ezidőben híres prédikátorok jártak ide Beregszászból (mint pl.: Kálmánchei Sánta Márton, Radán Balázs).

 

 

 

 

 A bejárattól balra fenn a falrészen kb.1640-ben festett, reneszánszkori, virágos (tulipános) falképmaradvány található. A szentély élszedett kőből faragott diadalívvel kezdődik, ebben a részben található a reformáció korában félig befalazott sekrestye bejárata. A szentély északi részén található egy kőből faragott szentségtartó (pasztofórium), mely híressége a templomnak. Vele szemben, a szentély déli oldalán van a kegyúri fülke. A szentélyben a szolgáló személyeken kívül csak a kegyúr tartózkodhatott. Őt tisztelték meg a mennyezeten kereszt­bordázatos zárókőre faragott Guthkeled nemzetség farkasfogas (vagy sárkányfogas) címerével.

 

 

 

  A kelet-nyugat irányban épített templom szentély részéből visszafelé haladva, a fal déli részén, koragót stílusban, faragott kőkeretes ablakok közt van egy szemüreg alakú ablak, a templom "szeme” mely a szószéket világítja meg. A faragott szószékkorona tetején aranyozott pelikán csillog a bejutó napfényben. A hajó északi falán található az egyetlen barokk ablak. A nyugati falon, a bejárati ajtó felett, újabb körablak található. Érdekessége még a templomnak a középkori, "egyfából" készült ajtó, melyen korabeli zár található. A belső fapadok homlokzatát építéskori festések díszítik.

 

 

 

  

Fa harangtorony 

 

 

 

 

 

 

  A református templom mellett északra álló zsindelyborítású harangtorony a XVIII. században épült a helyi erdők fáiból. A négy saroktornyos, 26 és fél méter magas torony, a második legmagasabb a Felső-Tisza vidékén. A csak fából készült torony 1691-ben épült. Atyai mesterek készítették, szeg nélkül, az erdélyi stílusú haranglábat.

 

 

 

 

 

  Kívülről is megcsodálható, de belső lépcsőn feljutva tapasztalható az ún. fecske-farkos gerendakötések szépsége. A gerendák átmérője, nagysága óriási fákról tanúskodnak (az atyai erdőből származtak) amelyeket római és arab számokkal megszámozva, kifaragott állapotba hoztak be a faluba, állították a jelenlegi helyükre.

 

 

 

 

 

 

  A templom és a harangláb az Országos Műemlék Felügyelőség által 1979-80-­ban lett teljesen helyreállítva. A harangláb első szintjéről körpanoráma tárul a látogató elé. Tiszta időben a Büdy vár romjáig el lehet látni.

 

    

 

         

 

 

 

Büdy vár

 

 

 

  A XIII. században építtette a Büdy Mihály beregi főispán. Kőből épült a négy saroktornyos, négyzetes alaprajzú erősség. A harcok, támadások eredményeként a belső vár emeleti része a talajszinttel vált egyenlővé. Mára sajnos a várromot a gaz, lom belepte. A várat körülvevő belső szárazárok, a 3-5 méter széles földsánc  és külső oldalán a kb 3-5 méter mély vizesárok nyomai maradtak meg és óvták meg a mezőgazdasági műveléstől e fontos műemléket. A hazai beregi síkságon más kővárnak nyomát sem találni.

 

  A várat írás először 1524-ben említette. A tatárok és a törökök támadásai, a hatalommal szembenállók ellen biztosított menedéket a Csaronda és Mirc patakok vizével táplált vizesárokkal körülvett erődítmény. 1564-ben Báthori István vette ostrom alá sikerrel és földig romboltatta az ellenállók fészkét. A XVII. század elején kihaltak a Büdyek, majd több kisbirtokos kezén ment keresztül a vár, míg elhagyatva pusztulásnak indult.

 

  Gelénes felől közeledve Vámosatyához, a községhez közel, az úttól balra találjuk egy akácos közepén a vár maradványait. A közúttól kb 15 perc alatt juthatunk gyalog a várhoz részben szántón, részben bozótoson keresztül. Száraz időben személygépkocsival is látogatható. A vendégek fogadására parkoló, padok, esővédők épültek. Jól kivehető körítő külső vizesárok, a belsőben csekély falmaradványok, a feltáráshoz ásott szoba részlet, kút, kémény melyek az alsó szint létezését igazolják. A leomlott, lerombolt falmaradványok jótékonyan betakarják, őrzik az utókornak a még ismeretlen emlékeket.

  

 

 

Bockereki-erdő

(Védett terület)

 

  Délről érinti a település határát a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzethez tartozó Bockereki-erdő, melyben védett növények is találhatók. A mintegy 600 hektáros Bockereki-erdő többek között a fekete gólyák kedvelt fészkelőhelye.

 

         

 

 

Parókia Paplak

 

 

 

 

  Az arany-pelikános szószékkoronájáról is híres, XIV. századi falusi templom kertjében nyújt klerikális nyugalmat a harangtorony árnyékának vetületében az Úr helyett már vendég urakat, sőt miniszterelnököt is szolgáló, szépen felújított, lelkes lelkészlak.

 

 

 

 

 

 

 

Emlékoszlop 

 

 

 

 

  A férfiak többségét e községből is hadifogolyként hurcolták el a II. világháború végén. A száz kilométereken át hóban-fagyban menetelés, a mostoha körülmények és gyakran a harcok tizedelték a fiatalokat, időseket egyaránt. Az elesetteknek állított emléket a község az emlékoszlopon nevük felsorolásával.

 

 

 

 

 

 

Történelmi Emlékpark 

 

  2000 óta folyamatosan bővül a község központjában található emlékpark, mely a történelem egyes eseményeinek állít emléket a korabeli vámszedés helyén.

 

  A városháza és az óvoda között elhelyezkedő téren látható a község címerét ábrázoló mozaik kép dr Berényi László ajándéka Körtvélyesi Zsolt alkotása. Mögötte, körülötte ünnepnapokon a zászlók lobognak.

 

  Parkos, virágos környezetben itt pihenhetnek meg az átutazók, turisták.

 

        

 

 

 

Faluház

 

 

  2006 november 25-én került átadásra az orvosi rendelőt, védőnői helységet és közösségi termet magába foglaló új, modern épület.

    

    

    

 

 

 Tájház

 

 

         

 

  Az önkormányzat a falusi turizmus meghonosítása, a helyi értékek megóvása érdekében az előző századbeli portát vásárolt. Vesszőből font kerítést, kaput készítettek az utcafrontra, felújításra került az épület.   A lakás előkertjében a virágos udvarról a porta tisztán tartásáról az önkormányzat közmunkásokkal vagy a Vámosatyáért alapítvány gondoskodik.

 

 

 

 

 

 

 

  A nyári konyha előtti részben a vendégek fogadására lócák, padok, asztalok kerültek kiépítésre. Az udvaron a nyári konyha nádfedését felújították, a melléképületek vakolata, tetőzete kijavítva. A nyári konyhában az erdei állatokból válogatás látható.

 

 

 

 

 

 

 

  A lakás első szobájában egy tiszta szobát sikerült kialakítani 20. század eleji bútorzattal, vetett ággyal, díszpárnákkal, rongyszőnyegekkel. A szekrényben ruhák, ágynemű, stafírung, az asztal étkezéshez megterítve.

 

 

 

 

 

 

Az előtérben a konyha bútorzata és berendezési tárgyai láthatók.

A hátsó szobában alkalmi kiállítások kerülnek megrendezésre.

 

         

 

 

 

 

 

Asztalos szerszámok, a ház körüli gépek, egy szövőszék és a szövés, fonás tárgyai kerülnek a hátsó udvarban elhelyezésre az erre a célra átalakított melléképületben. Az udvaron kemence, a kenyérsütés eszközei és éléskamra tárgyai megtekinthetők.

 

 

 

 

 

 

 

 

A hátsó udvarban fonott kas, ól, galambdúc, verem valamint a méhészethez szükséges tárgyak találhatók. Terveink szerint itt kerülne megrendezésre évente a fafaragó és életmód tábor melynek célja a hagyományőrzés, ápolás. Fából készült szoborparkkal kívánunk emlékhelyet kialakítani a középkori csatáknak.

    

 

 

 

Videók