Vámosatya

 • Büdy-vár feltárás után

  Dr. Juan-Alberto Cabello régész által 2006 júniusában elvégzett részleges feltárás megállapította, hogy a falakat mintegy 3000 köbméter törmelék borítja. Ez a falak belső oldalánál mintegy 4-4,1 méter omladékot jelent. Ez, azonban azt is jelenti, hogy amennyiben sikerül forrást találni, és a törmeléket eltakarítani úgy várhatóan a 2-4 méter körüli falakkal a vár maradványa rendkívül impozáns képet mutatna, ami vonzaná a turistákat.
  A falak konszolidálásához, további romlásának megállításához csak teljes körű állagmegóvást szabad végezni, mert csak a törmelék eltávolítása a falak további romlásához vezet, mint azt áz 1965-ben elvégzett részleges feltárás nyomai is mutatnak. Ahol a falak a felszínre kerültek ott állaguk rohamos romlásnak indult. A részleges feltárás dokumentációja és az állagmegóvásra vonatkozó tervek ez év augusztusára készülnek el, a további feladatokat annak ismeretében lehet meghatározni.

  A vár lehetséges szerepe Vámosatya község további életében

  Bereg rendkívüli természeti, történelmi és építészeti kincsekkel rendelkezik, így Vámosatya számára is lehetöség van ezen kincsek kiaknázására.
  A környék már ma kedvelt kirándulóhely. Bereg népszerű műemlékei mellett (Tákos, Csaroda) stb. ma még kevesen ismerik a vámosatyai Büdy várat, azonban fontos állomása lehet az erre kiránduló turistáknak. Jelenlegi állapotában már érdemes felkeresni. A megközelítését kövezett út biztosítja. A várfalak megerősítve, kút kitakarítva, a lőrések, boltívek, szellőzők látványosak. Igazoltan nincsenek a sarkokon körbástyák, de van egy-két érdekesség.


  Képek a feltárás utánrólCopyright(c) Dr. Berényi László
Designed by: www.alltemplateneeds.com