Vámosatya

 • Aktualitások


  Felébredt Csipkerózsika!

  Aki a Vámosatya határában a középkorban épített és lerombolt Büdy-vár történetéről szóló első írásomat olvasta az tudja, hogy ébredezik a Büdy-vár címmel jelent meg kb. 15 éve. Ezt követően saját fantáziám alapján a feltárás folyamatát papírból készített, majd kőkockákból épített és végül a címlapon látható fakockákból készített várakkal kívántam dokumentálni. A makettek a Büdy-házban tekinthetők meg a saját bírói kellékeimmel. A hátsó szobában az általam készített H0 méretű vasútmodell és a falon látható korabeli képek mutatják a Vámosatyából fővárosba utazás lehetőségét. Innen a "világ végéről" Ikarus buszokkal, Ladákkal és Warsawákkal lehetett beutazni Vásárosnaményba, ahol az 524-es gőzmozdony vontatta 10 kocsis szerelvénnyel juthattak el dolgozni a falubeliek Nyíregyházán és Szolnokon keresztül a fővárosba, majd a távolabbi vidékekre. A mezőgazdasági munka mellett az így megkeresett havi bér biztosította a helybeliek megélhetését.

  Azóta az erdőt kiirtották róla és több ütemben folyt a törmelék kitermelése. Láthatóvá váltak a körvonalak, látogatható lett a rom. Tanösvényen keresztül is megközelíthető a történelmünk egy fontos része. A környéken nincs nyoma kőből épült várnak. Szerepét a korabeli só szállítás útvonalán érdemes lenne vizsgálni, hiszen a korabeli jelentős vámszedés adta a község nevének előtagját és biztosította az adózást, a vámszedést. A vár feledésbe merült a szántóföld közepén. De nem mindenki felejtette el. A község jelene és a falusi és várturizmus erre a középkori alapra épülhet.

  A községben tájház, faluház, vámtörténeti bemutató ház, vendégházak és történelmi emlékpark épült a vendégek fogadására. A várhoz vezető korábban sáros, 800 méter hosszú bevezető út kőzúzalékkal feltöltésre került, megközelíthetővé vált a látványosság.

  A vár feltárása mára eljutott a falazat belső részének 2-3 méter mélységű kitakarításáig, a pince még alatta. Kitisztítva a kút és a várfal kívülről is körbe járható. A felső lapja megerősítve, reméljük megvédi a romot a további enyészettől.

  A legújabb felvételeimen látható az építőanyag, amelyből a belső válaszfalak megerősítése készülhet el. Felébredt több évszázados álmából a vár, de még gyengélkedik. Néhány hónapos kezelés és tégla, kő, beton vitaminból álló kúra után mindenki számára az eredeti élményt biztosító építmény válik belőle. Nagy reményünk van erre, hiszen körben áll az 1-2 méter vastag fal, az 50-100 cm vastag belső falak a lőrések szintjéig. A legújabb feltárások igazolták, nem voltak a sarkokon körbástyák, a bejárat előtt viszont volt egy félkör alapterületű díszkapu. A vizesárok felé lévő oldalon a földtöltésnek maradnia kell, hiszen ez a jövőbeni szétesés elleni védelem legfőbb biztosítéka.

  A feltárt emlékek tudományos elemzése a kutatók feladata, amely további válaszokat adhat a hasznosítás kérdéseire. Addig marad a fekete láda legendája, a Munkácsig tartó járat, a kút, kémények szerepe, melynek megismeréséhez várjuk a látogatókat.

  Nyírtelek, 2022.06.05.

  Dr. Berényi László

  Vámosatya első díszpolgára  Látogatható a rekonstruált várrom Vámosatyán! A közel 15 évvel ezelőtt több száz éves álmából felébresztett Büdy vár romjainak előbb laikus, majd szakszerű helyreállítási munkálatai befejeződtek 2023 tavaszára. A csoda ismét látogatható ünnepélyes átadás nélkül is. A feltárás ismét csak részleges volt és sok töredék mentés helyett kikerült a község úthálózatába feltöltés egyengetés céljából, de legalább a múlt így közelebb került a helybeliekhez. Majd a késői utódok fognak rátalálni, mint a templom bejárata előtt látható bejárati kapu darabra. Sokáig jártak rajta, amíg a templom felújításakor szakemberek rá nem ismertek. Feltáratlan maradt az alsó szint és a bejárati kapu előtt most megtalált rondella. Pénzhiány miatt betemetésre kerültek ezek az emlékek az utókor számára. A végső helyreállítás képeiből néhány itt, a rekonstrukciót követő sorozat a honlapunkon a képtárban látható. A találgatások jelentős részére választ kaptunk. Az emlékekből reméljük több darab is helyben látható lesz. A vár és a község története részletesen a honlapunkról és a Vámosatya Története c. kiadványból ismerhető meg. További helybeli emlékek a tájházban és a Büdy házban kerülnek bemutatásra. Megtekintésüket ajánlom figyelmükbe.

  2023.04.13.

  Dr. Berényi László Árpád

  Vámosatya első díszpolgára


  A Büdy-vár és Vámosatya családoknak, túrázóknak, kirándulóknak kiváló célpont, sőt a Geocaching kincskerőknek is érdemes körülnézni.

  A várrom környékén pihenőhelyeket alakítottunk ki, akár csoportos rendezvények megtartására is alkalmas.  A Büdy-vár környékeCopyright(c) Dr. Berényi László
Designed by: www.alltemplateneeds.com