Vámosatya

 • A nyugalom és béke szigete a Beregben

  Vámosatya Község a Tisza jobb partján fekszik. Nyíregyházától 75-80 km-re a 41-es számú főútról Vásárosnaményból a Tisza híd után balra fordulva, vagy egyenesen haladva Csaroda, Gelénes felől közelíthető meg. A keleti leendő schengeni határtól 5 km-re található.
  Atya faluról már a XIII. sz.-ban olvashattunk, nevét az itt élt Athya családtól kapta. Másrészt a településnek 1341-től 1910-ig vámszedési joga volt, innen ered a Vámos előtag az elnevezésben. A vámszedési jog a község közepén épült hatalmas kőhíddal szűnt meg. A község azonban tovább él. Tájház épült, itt mutatják meg életüket, helyi értékeiket és a Vám-rendvédelmi és hadtörténeti állandó kiállítást. A kőhíd mellett emlékpark épült. 2010-ben március 15-re adták át az ősöknek, a hősi múltnak és a vámszedésnek díszes kopjafákból emléket állító szoborparkot. A XXI. századi Csipkerózsika álmából ébredő Büdy várral együtt folyamatosan épül, szépül.
  Az egykor nagyobb lélekszámú községet a nagybirtokok több oldalról határolták. Ezek a nagybirtokok csekély megélhetést biztosítottak az itt élők számára. A településről a XX. sz. elején tömegesen vándoroltak ki Amerikába. A község 1930. évi népszámlálás alkalmával a hozzátartozó tanyákkal együtt 1100 lakost is számlált. Ma kb 600-an élnek itt. A lakosság csökkenéséhez járult hozzá jelentős mértékben az, hogy a második világháború végén a környékbeli fiatalok nagy részét hadifogságba hurcolták. A vissza nem térők emlékét a község közepén a templommal szemben található emlékoszlop és az emlékpark őrzi.
  Vámosatya község történetéhez szervesen kötődik a középkorban rommá vált Büdy vár. Büdy Mihály ispán a XVI. században kőből épült várának feltárása, kirándulóhellyé alakítása folyamatban van. A várromhoz a Gémes tanösvényen vezet a Bockereki erdő érintésével. A település vonzáskörzetében található a Bereg tüdeje, a Bockereki erdő, amelyet a szerencsés történeti körülmények, kedvező fekvése, elzártsága, viszonylag a természethez közel álló formában, eredeti állapotban maradt fenn a mai napig.
  Az értékes növény- és vadállományt nem csak az itt lakók, a tájvédelmi körzet védi, hanem az 1996-ban megalakult „Bockerek” Vadásztársaság is.
  A nyugodt vidéki élet, a Bockereki-erdő természeti és botanikai értékének megőrzése, bemutatása a célunk, mert ez biztosítja a táj jövőjét. A községünkbe érkező látogatókat szeretnénk gyönyörködtetni a táj szépségében és a Büdy vár feltárásával. A helyi szálláshelyek kiépítése folyamatban van. Várja látogatóit a Balla vendégház, a Deák vendégház.

Copyright(c) Dr. Berényi László
Designed by: www.alltemplateneeds.com